Totuuden hetki

Paavo Susitaival, nimi graniitissa

Paavo Susitaival, nimi graniitissa

Kirjoitus julkaistu  Sopu Savo lehdessä 4.12.2002

 

"Näin meidänkin olisi käynyt , ellei lottia ja suojeluskuntalaisia olisi ollut". Näin kirjoitti everstiluutnantti Paavo Susitaival juvalaiselle lotta Ulla Eerolalle ojentaessaan teoksen Viro ja Venäjä lottapatsaan äärellä 27.11.1986  Eerolan 70-vuotispäivänä.

Toisen signeeratun kirjan nimi oli Viro taistelee vapaudestaan.

"On elettävä aatteen puolesta, muuten elämä ei ole elämisen arvoista", teroitti Paavon Siiri -äiti lapsilleen. Äidin Blomsted -suvun jäsenistä monet olivat merkittäviä vaikuttajia Suomen kulttuurielämässä. Perhe oli kansallishengen ja aatteen läpitunkemaa -olihan isä, lääketieteen ja kirurgian tohtori Valter Oswald Siven Kagaalin , aktiivisen vastustuspuolueen ja Voimaliiton jäsen. Viimemainitussa  toimimisesta hänet tuomittiin Turun Hovioikeudessa neljäksi vuodeksi kuritushuoneeseen , mutta armahdettiin Nikolai II :n pojan syntymän kunniaksi julistetun yleisen armahduksen myötä.

"Vahvimman syyn toimintaan ihminen saa  aina tunteiden välityksellä, ja vahvimman tuen sille tarjoaa niin sanoaksemme mielenlaadun ja älyn yhdistelmä, jonka  olemme oppineet tuntemaan päättäväisyytenä, horjumattomuutena, sitkeytenä ja luonteen suuruutena." Edellämainitut sanat ovat  Berliinin sotakorkeakoulun johtajan Carl von Clausewitzin klassisesta teoksesta . 

Kuin tuikkeena tähtien takaa jo nuorelle Paavolle kristallisoitui tuleva elämäntehtävä. Helsingin Suomalaisen Normaalilyseon seitsemännen luokan oppilas kirjoitti aineessaan ; Tulevaisuuden aikeeni seuraavaa: "Aion ensisijassa ottaa tehtäväkseni kansani vapauttamisen vieraan vallan sorrosta. Tiedän, että tämä on vaikeata, ja että monasti näyttää siltä, kuin vapautumisen pyrkimys olisi toivotonta. Mutta tiedän myös, että epätoivo on on ihmisen pahimpia vihollisia, joten olen aina tunnussananani pitävä lausetta- Dum spiro , spero! Me suomalaiset haluamme kaikki itsenäisyyttä, sekä henkistä  että valtiollista: toiset vaan eivät uskalla julkisesti lausua jälkimmäistä toivomustaan. Mutta se joka ei mitään uskalla, ei mitään saavuta." Tohtori Sivenin pojilta ei puuttunut rohkeutta, sen tuli jälkimaailma varsin pian havaitsemaan.

Mainittakoon, että veljekset Paavo ja Bobi olivat tiettävästi Suomen ensimmäiset partiopojat. Kärppävartiossa, Lokkipatrullissa ja myöhemmin perustetuissa Toimenpojissa he keräsivät rohkeutta, taitoja ja määrätietoisuutta, jota tultiin niin kipeästi kohta tarvitsemaan; ennustihan sulhanen kihlatulleen Elna Aurora Zittingille , että heidän yhteisen elämänsä ulkoiset puitteet tulisivat olemaan myrskyisät.

Sulhanen osui oikeaan.  "Kolme sotaa, kaksi kapinaa, neljä linnareissua", kiteytti neljäntoista teoksen isä, everstiluutnantti Susitaival 90-vuotispäivähaastattelussaan Viikkoset lehdessä 9.2.1986 Häntä riipi suomalaisten kaunaisuus ja eripuraisuus, joten hän totesikin, että "Suomen kansalla olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta se  ei osaa käyttää niitä hyväkseen". Entinen yleisesikuntaupseeri teroitti jälkimaailmalle , että ulkopolitiikassa ei ole moraalia; kaunissanainenkin sopimus voi olla petollinen. "Maailma on paha ja jokainen kansakunta ajaa vain omia etujaan."  jo 80- vuotispäivänsä kunniaksi antamassaan haastattelussa hän arvioi puolueiden arvovallan jatkavan murenemistaan, eikä päivänsankarilla, entisellä IKL:n kansanedustajalla ollut mitään sitä kehitystä vastaan. Hän vakuutti inhoavansa  puoluepolitiikkaa , sillä poliitikkona oleminen näytti monelle olevan tärkeämpää kuin maan asioiden hoito.

MYRSKYN SILMÄÄN 21 VUOTIAANA

Tuleva vapaus - talvi- ja jatkosodan rintamakomentaja joutui nuorukaisena suurten maailmantapahtumien myrskynsilmään osallistuessaan jääkärien värväykseen ja organisoidessaan 21-vuotiaana suojeluskuntia Pohjois-Karjalassa. Kansallisena onnettomuutena sisällisotaa  pitänyt ylipäällikön päiväkäskyllä n:ro kolme kapteeniksi nimitetty Susitaival kirjoitti vapaussotakokemuksistaan kaksi muistelmateosta: Ahvola ja Lentävä komppania. 

Vuonna 1929 everstiluutnantiksi nimetyn sotilasura katkesi Mäntsälän kapinaan, jossä hänet pantiin vankilaan, vaikka omasta  mielestään yritti Svinhuvudin puheille päästyään vain estää levottomuuksien puhkeamisen. Svinhuvud ei uskonut Susitaipaleen kehotusta käyttää tasavallan suojelulakia ja kieltää kaikki kokoukset kahdeksi kuukaudeksi. Ärsykkeen talonpoikaismarssin jälkeiseen poliittiseen aktivisoitumiseensa hän sai Sarkatakki -lehden julkaisemasta artikkelista Vapaamuurarius ja vapaamuurarit. Ennenkuin lehti oli edes postitettu , soitti kenraali Malmberg ja vaati selitystä. Mutta tämä oli vasta alkua tulevan vannoutuneen antivapaamuurarin toiminnalle.

Teologian professori Antti J.Pietilästä taistelutoverin saanut Susitaival teki 16.2.1932 oikeuskansleri A.H.Makkoselle ilmiannon , jossa syytti sisäministeri von Bornia ja Uudenmaan maaherraa Jalanderia muun muassa vapaamuurariudesta. Jäjennökset ilmiannostaan hän lähetti suojeluskuntain päällikön ja eduskunnan oikeusasiamiehen lisäksi sanomalehdistölle kautta maan. Ilmiannosta nousi tietysti suuri kohu. Jopa Hufvudstadbladet varoitti muutaman päivän kuluttua: "Herra Susitaival ei ole niin tyhmä kuin monet nauravat lehdenlukijat luulevat". Everstiluutnantin tiedustelu nimittäin pelasi. Linkkinä oli saksalainen ystävä , lehtimies ja todennäköisesti salaisen palvelun asiamies F.G. Borgman. Eduskunnalle hän julisti pitkässä puheessaan väittäen, että vapaamuurarit olivat olleet kulissien takana mukana muun muassa Kustaa III:n murhassa , Sarajevon laukauksissa. Ranskan ja Venäjän vallankumouksissa ja niin edelleen. Tässäkin asiassa Paavon toimintaa tuli tuntemaan myös Joroislainen kansanedustaja ja Kollaan pappi Antti J. Rantamaa.

Edellämainittu Borgman paljasti yllättäen ystävälleen Molotov-Ribbentropp  sopimuksen salaisen lisäpäytäkirjan , jossa Saksa jätti Suomen Neuvostoliiton etupiiriin. Susitaival informoi heti maan hallitusta ja  edustajatovereitaan. R.G. Kalliala huudahti vastaukseksi , että tästä lähtien me suomalaiset emme koskaan luota yhteenkään suurvaltaan  ja toimimme yksinomaan omien etujemme mukaisesti. Samansuuntaisesti kulkivat myös Susitaipaleen ajatukset. Englantia hän piti kansojen sortajana ja Kansainliiton diplomaatteja nakkisakkina, kuten hän asian ilmaisi.

TIETOJA SODANAIKAISISTA KOLHUISTA  KIRJOISTA

Susitaipaleen toimintaan talvi- ja jatkosodassa voi tutustua parhaiten kirjojen avulla ja empä yhtään ihmettele , että hänellä oli tapana  joskus hämmästyttää korkea-arvoisia vieraitaan vaikkapa kalareissulla kohottamalla maljan Stalinille , joka oli tapattanut tuhansia etevämpiä upseereitaan talvisodan alla. "Se oli suuri teko Suomen hyväksi" hän tapasi virnuilla. .Syksyllä 1939 Ribbentropin läsnäollessa oli Stalin kohottanut toistakymmentä maljaa , niistä ensimmäisen Hitlerille!

90 - vuotiaana Susitaival ilmoitti vakaasti uskovansa Jumalan olemassaoloon ja varjelukseen, olihan hän selviytynyt kolmessa  sodassa ehjin nahoin monesta "vähältä piti "- tilanteesta . Lutherin Katekismukseen hän olisi tahtonut lisätä rakkauden kansaa  kohtaan, sillä olemassaolo ja vapaus ovat tärkeämpiä kuin oma kohtalo.

Siunaustilaisuudessa veisattiin virret Maa  on niin kaunis ja Jumala ompi linnamme; saattomusiikkina oli Narvan marssi. Mielestäni muistopuheeksi olisivat sopineet myös Finlandia hymnin luojan, säveltäjämestari Jean Sibeliuksen sanat: " Lopullinen muoto riippuu voimista, jotka ovat tekijää itseään väkevämmät. Määräävähän on ihmeellinen logiikka - nimittäkäämme sitä Jumalaksi, joka vallitsee taideteoksessa. Jumala avaa silmänräpäyksen ajaksi oveni , ja Hänen orkesterinsa soittaa  viidennen sinfonian." 

Koikkalassa  itsenäisyyspäivän kynnyksellä

Jaakko Kontinen

Kirjoituksen lähteenä käytetyt teokset : mm L.J.Niinistön Paavo Susitaival  1896-1993 Aktivismi elämänasenteena, Reijo Ahtokarin Salat ja Valat,  Paavo Susitaival  Ahvola, Aktivisti ei hellitä, Ryhmä Susi talvisodassa, Korpivaruskunta, Aktivistit toimivat, Testamentti. Wibert von Blucherin  Suomen kohtalonaikoja, Opetusministeriö  Lenin ja Suomi I-III , Martti Ahti;  Ryssänvihassa, Karl von Steinhauser ; EU Huomispäivän Super Neuvostoliitto,Courtous ym; Kommunismin musta kirja, Carl von Clausewitz ; Sodankäynnistä,  sekä kirjoittajan yksityiskokoelmat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Putkinen

Paavo Susitaival oli isänmaallinen suomalainen MIES.

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Aktivisti ei todellakaan hellittänyt..Sanojensa mittainen mies ja suuri patriootti,joka on valovuosien päässä näistä tämän päivän "aktivisteista".

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Mielestäni Paavo Susitaival oli eräs Suomen historian suurmiehistä. Vaikka hän ei nostanut itseään jalustalle. Suomussalmella hän komensi 6 000 miehen osastoa, kunnian torjuntavoitoista sai lähinnä Siilasvuo kun oli nappeja enemmän kauluslaatassa. Everstiluutnatti Susitaipaleen poika hovioikeudenneuvos Håkan Susitaival totesi allekirjoittaneelle, että Mäntsälän kapinassa meni ne kenraalin jämät.. Lähetin hänelle valokopion ja joulukortin muutaman päivän ennen joulua kirjoituksen ilmestyttyä ja seuraavana päivänä soi puhelin. ... Håkan kertoi saaneensa jo kopion ystäviltään Rantasalmelta. ! Tarkasti seuraavat asioita isot herrat.! Hän myös kertasi ihmettelevänsä edelleen sitä, ettei Presidentti Svinhuvud käyttänyt tasavallan suojelulakia ja prsidentin mahtikäskyllä olis joksikin aikaa loppunut sisäpoliittinen kuohunta ja riehunta . No ehkä Svinhuvud näki että tilanne on vielä hänen hallinnassa ja armeija komennossaan. Mielenkiintoinen on lehtimies Borgmannin rooli, tässä havaitsemme, että tarkkanäköisenä miehenä ja sotilaana Susitaival oivalsi pitää yhteydet moneen suuntaan. Erkki Hautamäki mainitsi Karelian klubin tilaisuudessa, että Marsalkalla oli maailmanlaajuinen tiedustelusysteemi ja ilman Marskia me suomalaiset emme olisi selvinneet. Näin se on sekä ylipäällikön kyvykkäitä upseereita, ilman hänen taistelutahtoista armeijaansa, suomen kansa olisi kohdannut Siperian tuhon. Jumala varjeli meitä, rukouksiin vastattiin.

Toimituksen poiminnat