Totuuden hetki

Kirje Juha Sipilälle

Puheenjohtaja 

Juha Sipilä

Suomen Keskusta, Eduskunta

Avoin kirje  17.1.2014

Keskustelin tänään Pertunmaan seurakunnan kirkkoneuvoston jäsenen Jarmo Tonterin kanssa.

Hänen kertomansa  mukaan neuvoston jäsen Raimo Mattila (kesk)  ei jäävännyt itseään ennen kirkkoneuvoston kokousta, vaan sen jälkeen, vaikka osallistui aktiivisesti keskusteluun ja vaati mm Jarmo Tonteria ryhtyään laittomuuksiin , eli laittamaan Pertunmaan seurakunnan omistamat Sähköyhtiö Suur- Savon Sähkön osakkeet myyntiin facebookiin.

Suur -Savon Sähkön hallintoneuvoston jäsenen pitäisi tietää ja varsinkin ymmärtää, että kukaan seurakunnan luottamushenkilö ei voi lähteä ilman valtuutusta kauppaamaan seurakunnan kiinteää taikka irtainta omaisuutta. Edelleen on syytä todeta, ettei Hallintolain mukaan hallintoneuvoston tai sähköyhtiön hallituksen jäsen voi osallistua kunnan tai seurakunnan luottamushenkilönä myynninedistämiseen nyt Pertunmaalla tapahtuneella tavalla.

Pertunmaan kirkkoneuvosto esittää valtuustolle , että seurakunnan omistamat Suur Savon Sähkön osakkeet myytäisiin Suur Savon Energiahuolto nimiselle yhtiölle kolmentuhannen euron kappalehinnasta.

Juvan kunta lunasti Jaalan kunnan osakkeita 3,500 euron kappalehinnasta muistaakseni vuonna 2012. Jarmo Tonterin mukaan Sulkavan kunta lunasti hiljattain 15 osaketta vajaan neljän tuhannen euron hinnalla. Asiaa  koskevaan valitukseen on tammikuun alussa tullut päätös Hallinto-oikeudelta.

Soitin tänään Mikkelin Hiippakunnan Tuomikapituliin, josta paikalla ollut lakimies kertoi , että seurakunnan kirkkovaltuuston päätökseen voidaan hakea  muutosta Hallinto-oikeudelta.

Kirkkolain mukaan seurakunnan luottamushenkilöiden tulee  vaalia ja edistää seurakuntalaisten ja seurakunnan etua.

Tiedustelen nyt Teiltä onko Keskustapuolueeseen kuuluvan Raimo Mattilan toiminta ollut Teidän mielestänne laillista ja kunnianarvoista ja jollei, mihin toimenpiteisiin aiotte ryhtyä, ja onko mielestänne kohtuullista , kunnianarvoisaa, mikäli Pertunmaan seurakunnan omistamat Suur Savon Sähkön osakkeet myytäisiin ilman julkista tarjouspyyntöä, ja mahdollisesti melkoiseen alihintaan.?

On otettava myös huomioon se, että mikäli seurakunta joutuu maksamaan luovutusvoitosta suuret verot, jäisi senkin osalta seurakunnan taloustavoitteet tällä kaupalla saavuttamatta, ja merkittävä omaisuus siirtyisi mahdollisesti välikäsien kautta tuntemattomille tahoille.

Suur Savon Sähkön yhtiöjärjestyksen mukaan kunnilla on lunastusoikeus Suur-Savon Sähkön osakkeisiin.

Lainopillisen neuvonantajani Yrjö Paukkusen kirjan Oikeusvaltion todelliset kasvot  , mukaan, Vapaamuurarit ovat jakaneet Suomen 11 tai 12  valvonta-alueeseen, ja kullakin alueella on oma valvojansa. 

Tiedustelen Teiltä arvoisa Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, pidättekö näitä Yrjö Paukkusen väitteitä oikeina ja totena ja onko tälläinen valvontasysteemi Suomen lakien, kansan etujen  mukaista ja kunnianarvoisaa, kuuluuhan myös merkittäviä etelä -savolaisia keskustavaikuttajia Vapaamuurarijärjestöön.

Suur Savon Sähkön vuosikertomuksesta 2012  ilmenee, että sähköyhtiön hallitukseen kuuluu mm vapaamuurari  asianajaja Matti Kunnas ja hallintoneuvostoon vapaamuurari Pertti Oksa.

 

Kunnioittavasti

 

Jaakko Kontinen

51900  Juva

Tiedoksi mm 

Lakiasiaintoimisto Yrjö Paukkunen, Alavus

Pääjohtaja Reijo Karhinen, OP Pohjola

Toimitusjohtaja Tommi Anttila, Kokemäki

Kunnanvaltuutettu Markky Pöyry , Pertumaa

Perussuomalaiset eduskuntaryhmä

Etelä-Savon Kansanedustajat

Promerit. net

Mikkelin Tuomikapituli

Tiedotusvälineille

Yleisradio

Uusi Suomi

Iltalehti

Savon Sanomat

Itä Savo

ym Paikallislehdet

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Soitin tänään 22.1. Kirkkohallitukseen talousasioista vastaavalle henkilölle ja hänen mukaansa seurakunnat eivät joudu maksamaan luovutusvoitosta veroa osakekaupassa, varainsiirtoveron kylläkin.
Samanlainen oli näkemys JUvan seurakunnan talouspäälliköllä.

Tapio Vehmaskoski

Mielenkiinnosta kysyn: Onko kuva otettu Savonlinnan edessä Pihlajaveden puolelta?

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Kyllä on , Budapestin serkkujen kanssa ristelyllä n 2006 tai 7 Puruvesi laivalla

Tapio Vehmaskoski

Hyvin valittu tausta. Tutut paikat.

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Jarmo Tonteri katsoi 17.1 Kauppalehden yritystietopalvelusta Suur Savon Energiahuollon omistajia ja ne ovat Suur Savon Enegiasäätiö ja Suur Savon Sähkö. Firman on perustanut Matti Kunnas. Vapaamuurari Kunnas on toiminut Suur Savon Energiasäätiön asiamiehenä, saattaa olla edellenkin.

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Terveiset Pertunmaan seurakunnan kirkkovaltuuston kokouksesta. Ei oikein vakuuttanut kokousedustajien puheenvuorot. Olen sitä mieltä, että Tuomiokapitulin ja kirkkohallituksen pitäisi ottaa nyt ohjat käsiinsä ja talouspällikön tehtävät itselleen. Seurakunta on likviditeettikriisissä ja talouspäällikkö sairaslomalla. Ihmettelen suuresti että mm Perussuomalaisista valtuutetuista puuttui ainakin yksi!
Kuten kokouksen puheenjohtaja totesi, sähköyhtiön osakkeiden myynnistä saatavat rahat ei paljon lämmitä, tulevat ja menevät.
Ihmettelen miksi ei ole aikaisemmin vähennetty vakinaista virkakuntaa, jos ei ole palkkoihin varaa ja nytkin on pantu diakonin virka hakuun.
Jos toimintamenot ylittää noin 6000 euroa kuukaudessa tulopuolen, on selvää ettei omaisuuden myynnit tuo kuin hetken lohdutusta. Ja varsinkin selvään alihintaan. Tänään Jarmo Tonteri kertoi, että Sulkavan kunnan maksama hinta olis ollut tasan neljätuhatta kappaleelta. Eli jos seurakunta saisi tuon hinnan, se olis 130 000 euroa enemmän, eli kyse on suurista rahoista seurakunnan budjetoinnissa.
On varsin kummalista, ettei vt kirkkoherra tai puheenjohtata sanallakaan
vihjaissut Raimo Mattilan jääviydestä. Ei ole moraalisesti oikein ja tuskin laillistakaan että Suur Savon Sähkön hallintoneuvostoon kuuluva henkilö vaatii osakkeiden myymistä halvalla hinnalla Suur Savon Sähkön ja Energiasäätiön omistamalle yhtiölle.
Seurakunnan talousajattelussa on uuden aika, pari virkaa on liikaa, olis neuvoteltava naapuriseurakuntien kanssa yhteisistä talouspäällikön , papin ja diakonin viroista, vaikka niistä aluksi. Taloushallintoakin voi ulkoista vaikka tilitoimistolle, niitäkin paikkakunnalta löytyy. Sopii myös kysyä, riittääkö pienessä seurakunnassa tehtävää kokopäiväisesti esim. Diakonille. Voitaisiinko käyttää työllistämistuella, diakoni opiskelijoita , teologina opiskelijoita jne. Nuoret ihmiset tarviis kosketuksen työelämään ja vapaista työpaikoista on huutava puute Suomessa. Neuvonanajallani , jo edesmenneellä liikemies Väinö Kontisella oli tapana sanoa: "Maailma on taynna mahdollisuuksia. Koneessa ongelmia ei tee rikkuja ...vaan aata...

Toimituksen poiminnat